Biografie


© Florian Van Eenoo

Contact: hilde.vandermeeren@telenet.be

Hilde Vandermeeren (°1970) woont met haar gezin in Torhout. Ze studeerde psychologie in Leuven en gaf ruim tien jaar les in het secundair onderwijs. Haar eerste jeugdboek verscheen in 2001. Ondertussen staan er al meer dan 40 kinder- en jeugdboeken op haar boekenplank. Ruim dertig titels werden vertaald in het Deens, Duits, Spaans, Frans, Koreaans en Chinees. Ze won diverse literaire prijzen waaronder een Zilveren Griffel (2005), twee Vlag en Wimpels (2006 en 2013), een White Raven (2007) en een Boekenwelp (2007). In 2009 kreeg ze zilver en brons voor de Prijs Letterkunde Jeugdliteratuur van de Provincie West-Vlaanderen.

Sinds 2006 heeft ze van schrijven haar beroep gemaakt. 

Haar thrillerdebuut Als alles duister wordt (2013) won de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013 en stond op de longlist van de Diamanten Kogel 2013. Daarna verschenen De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio (2016). Stille grond haalde de shortlist van de Gouden Strop 2016, de belangrijkste thrillerprijs van de Lage Landen. De film- en tv-rechten van Stille grond werden gekocht door Eyeworks Belgium. In 2017 verscheen haar vijfde thriller Schemerzone. Hiermee won ze de Knack Hercule Poirotprijs 2017, de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman van het afgelopen jaar. Schemerzone  haalde de longlist BookSpot Gouden Strop 2018. Deze thrillers verschenen bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen), het zijn standalones die los van elkaar kunnen worden gelezen. Haar zesde thriller Pas op voor de buren (longlist VRT LZWL-trofee 2018) verscheen in mei 2018.

Momenteel werkt ze samen met topadvocaat en strafpleiter Walter Damen aan een thrillerproject waarvan het eerste boek Rusteloos in het najaar 2018 bij uitgeverij Van Halewyck is verschenen. Het wordt een trilogie over een Vlaamse strafpleitster die werkzaam is bij een gespecialiseerd advocatenkantoor in Lissabon. Dit is een project naast haar andere thrillers die bij uitgeverij Q (nu: uitgeverij Volt) zullen blijven verschijnen. 

In 2016 werden twee korte verhalen van haar gepubliceerd in het Amerikaanse Ellery Queen’s Mystery Magazine, een gerenommeerd tijdschrift dat spannende korte verhalen publiceert van over de hele wereld. De titels zijn: The Lighthouse en Stranger in The Night (vertaald door Josh Pachter). Daarmee is Vandermeeren de eerste Belgische auteur met twee korte verhalen in de Passport to Crime-rubriek van EQMM. The Lighthouse stond op de shortlist van The Derringer Award 2017 Best Short Story.